Algemeen Recentste foto's Recente toevoegingen Fotograaf statistieken Instrument statistieken Diameter statistieken

ASTRID

ASTRID is een letterwoord en staat voor ASTRonomical Image Database. Het verwijst naar een initiatief dat ontstond uit een voorstel van AstroLAB IRIS in de Astrofotografie Werkgroep van de Vereniging voor Sterrenkunde. De bedoeling van het ASTRID-project is het samenbrengen van goed gedocumenteerd sterrenkundig foto- en videomateriaal. Op basis van de geregistreerde technische gegevens kunnen amateur-sterrenkundigen beter hun resultaten, opnameapparatuur en -methoden onderling beoordelen. In de ASTRID databank zitten honderden foto/webcam/video-resultaten afkomstig van amateur-sterrenkundigen uit de Benelux. Ze gebruiken hiervoor diverse types van sterrenkijkers, fototoestellen, enz.

De ASTRID databank is bereikbaar via de website van AstroLAB IRIS van de Astronomische Contact Groep vzw. Aan de hand van één of meerdere trefwoorden kan men de beschikbare foto's of videofragmenten ophalen.

Indien U enkel en alleen in de ASTRID databank wenst te zoeken (en dus niet in de uitgebreidere AstroLAB databank), dan dient U de optie 'ASTRID' in het Ask Me! opzoekscherm aan te vinken. Doet U dit niet, dan krijgt U ook materiaal te zien waarvoor niet de technische informatie voorhanden is die normaal in de ASTRID databank voorkomt (zoals bijv. belichtingsgegevens, telescooptype, enz.). Indien U niets in de ASTRID databank vindt kunt U dus nog altijd de ASTRID-optie afvinken en de zoekopdracht opnieuw uitvoeren: er is dan kans dat U wel interessant beeldmateriaal vindt aangezien de AstroLAB kennisdatabank veel ruimer gaat: alle ASTRID foto's komen voor in de AstroLAB databank, maar niet alle AstroLAB databank-items komen voor in de ASTRID databank.

ASTRID beschikt over alle mogelijkheden van Ask Me!. Zie de uitlegpagina van Ask Me! voor meer informatie. Hieronder geven we beknopt een aantal voorbeelden van mogelijke zoekopdrachten weer.

Zoeken naar foto- en/of videomateriaal

Het is mogelijk om op diverse woorden tegelijkertijd te zoeken. U dient de woorden waarnaar U zoekt na elkaar te plaatsen. Ieder woord moet gescheiden worden door een blanco. De zoekmachine maakt geen verschil tussen hoofdletters en kleine letters.

Zoekopdracht Effect
zonnevlek 10486 Doorzoek de databank naar items die refereren naar zonnevlek (NOAA) 10486.
M31 Zoek in de ASTRID databank naar materiaal betreffende de Andromeda-nevel (M31).
Teuwen Zoek in de ASTRID databank naar materiaal afkomstig van Karel Teuwen.
h-alfa Vercoutter Zoek in de ASTRID databank naar h-alfa materiaal afkomstig van Vercoutter.
Barlow Dierick Zoek in de ASTRID databank naar foto's van Dominiek Dierick genomen met behulp van een barlow.
astrophysics Zoek in de ASTRID databank naar opnames genomen met behulp van een AstroPhysics instrument.
zon 2004 Zoek in de ASTRID databank naar zonne-opnames genomen in het jaar 2004.
cassegrain maan 2003 Zoek in de ASTRID databank naar maan-opnames genomen met een Cassegrain-systeem in het jaar 2003.

AP&P Naar boven